Koronavirus na trhu práce

27.5.2020
Koronavirus na trhu práce

Covid-19 – celosvětové téma číslo jedna, které zasáhlo mnoho oborů. Pomalu vystupujeme z nejistoty, nařízení se nyní uvolňují a vypadá to, že se život vrací zpět do „zajetých kolejí“. Nebo ne? Jak to tedy teď vypadá na trhu práce a jak koronavirus ovlivnil pracovní nabídky?

Opravdu teď pracovní úřady praskají ve švech, nebo je to jen mediální bublina a práce je stále dostatek? Rádi se s vámi podělíme o naše postřehy z posledních týdnů, a necháme vás nahlédnout pod pomyslnou pokličku pracovního trhu.

Strach, vyčkávání, nejistota a útlum. Tak vypadal první týden epidemie. Přijatá CV bychom spočítali na prstech jedné ruky. Pracující a aktivně oslovení kandidáti neměli zájem o změnu, nechtěli riskovat. Kandidáti, kteří byli v zaměstnání nespokojení a hledali novou výzvu, náhle přehodnotili svůj postoj a nechtěli se pouštět do ničeho nového. E-mail utichl, nikdo nevolal, nikdo nezvedal telefony. Pracovní trh se zastavil a všichni byli poctivě zavření doma a vyčkávali…

Řada pozic však byla stále otevřená a primárně klienti, kteří mají centrály v zahraničí tlačili na dodání kandidátů. Mnoho mezinárodních korporací, s HR oddělením mimo ČR nechápalo situaci v České republice, tlačili na dodání kandidátů a nevěřili, že vyhlášení karantény může mít takový vliv na pracovní trh – bohužel, mělo! Dokonce se i stávalo, že pracující kandidáti nás žádali o stažení jejich životopisů a odstoupení z rozjetých výběrových řízení. Jejich stávající pozice pro ně byla najednou jedinou jistotou a nechtěli ji naprosto ničím ohrozit. Což bylo pochopitelné…

Druhý a třetí týden karantény byl ve znamení propouštění a rušení pozic. Firmy pozastavovali veškerá výběrová řízení, propouštěli zaměstnance a rušily již domluvené nástupy kandidátů. Zavládl chaos a najednou chodily denně i stovky životopisů. Na trhu se objevili nejen kandidáti z nejvíce postižených oborů (cestovní ruch, horeca), živnostníci a majitelé menších firem, ale i nové tváře ze zahraničí, které Covid-19 zavál zpět do vlasti. Reagovali kandidáti, kteří k 1.1. změnili zaměstnání a firmy se jich zbavili ve zkušební době (občas jen z důvodu zbytečné paniky). Plus se na trhu objevila každoroční jarní „vlna“ kandidátů, kteří nebyli spokojeni s celoročními bonusy, či jim z jiného důvodu „ruply nervy“ a donesli nadřízenému výpověď ještě před tím, než v Evropě vypukla epidemie.

Takže ano, pracovní trh se změnil a teď je mezi kandidáty mnohem větší konkurenční boj o volná místa (jak ho vyhrát? Tím se zabýváme v článku: Pracovní trh se mění – Jak vyplout z davu a získat vysněnou pozici?) Nicméně není to tak černé jak se na první pohled zdá. Pracovní příležitosti stále jsou, firmy se postupně probouzejí a nových pozic každý týden přibývá. Neházejte tedy flintu do žita, nečekejte a koukněte, jaké nové role aktuálně řešíme třeba u nás

Další články

Outplacement – služba, která teď u firem frčí!

Outplacement – služba, která teď u firem frčí!

Současná doba je plná změn. Máme za sebou karanténu, která téměř na 2 měsíce zastavila řadu firem, prošli jsme první vlnu propouštění, zastavením náborů a teď se vše postupně rozbíhá a začíná sčítání ztrát. Mnoho firem naštěstí „přežilo“ a udrželo si své zaměstnance, ale stále je svírá nejistota a strach z druhé vlny a dalšího zastavení ekonomiky, kterou by už ustát nemuseli.
10.6.2020
10.6.2020
Pracovní trh se mění – Jak vyplout z davu a získat vysněnou pozici?

Pracovní trh se mění – Jak vyplout z davu a získat vysněnou pozici?

Časy, kdy byl kandidátů nedostatek a personalisté se radovali z každého nového CV už jsou bohužel pryč a koronavirus v tomto ohledu značně zamíchal kartami. Momentálně je na trhu mnohem více volných kandidátů, než pracovních pozic. Nemá však smysl dál vyčkávat a čekat, jak se situace vyvine. Získat pozici snů můžete za jakýkoliv podmínek, musíte však vystoupit z davu!
13.5.2020
13.5.2020